top of page

Vefat eden kişinin eşi ev eşyası ve eşlerin birlikte oturduğu konut üzerinde öncelikli hakka sahip midir?

  • Yazarın fotoğrafı: İlhan Yurttaş
    İlhan Yurttaş
  • 17 Oca
  • 1 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 16 Şub

Türk Medenî Kanunu'na (TMK) göre, vefat eden kişinin eşinin miras hakkı belirli düzenlemelere tabidir. TMK'nın 652. maddesi uyarınca, eşlerden birinin ölümü halinde, tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa, sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir. Haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eşin veya mirasbırakanın diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir (TMK m.652/1-2).

 

Ayrıca, TMK'nın 240. maddesi, sağ kalan eşin eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait konut üzerinde kendisine katılma alacağına mahsup edilmek suretiyle intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebileceğini belirtmektedir. Sağ kalan eş, aynı koşullar altında ev eşyası üzerinde de mülkiyet hakkı talep edebilir (TMK m.240).

 

Boşanma durumunda ise, TMK'nın 181. maddesi gereğince, boşanan eşler birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar. Evliliğin ölümle sona ermesi durumunda ise sağ kalan eş mirasçı konumundadır ve bu durumda miras hakları devam etmektedir (TMK m.181).

 

Sonuç olarak, sağ kalan eş, vefat eden eşinin mirasçısı olarak, ev eşyası ve aile konutu üzerinde belirli haklara sahiptir. Bu haklar, miras paylaşımında dikkate alınmalı ve sağ kalan eşin talepleri doğrultusunda değerlendirilmelidir.

 

Önemli Uyarı ! Bilgilendirme

Sitemizde yayınlanan yazılar bilgilendirme amaçlı ve kişisel görüşlerdir. Öneri, tavsiye veya hukuki mütalaa değildir. Güncel mevzuat, bilimsel görüşler, yargı Kararları ve içtihatlar takip edilmelidir. Her durum ve olay kendine özgü durumlar ihtiva edebilir.

 



Comments


bottom of page