Tahliye taahhütnamesinde evli çiftten yalnızca birinin imzası olması halinde kiralanan tahliye edilebilir mi?
- İlhan Yurttaş
- 17 Oca
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 16 Şub
Tahliye taahhütnamesinde evli çiftten yalnızca birinin imzası olması durumunda kiralanan taşınmazın tahliyesi ile ilgili olarak, Türk Borçlar Kanunu'nun 349. maddesi ve Türk Medenî Kanunu'nun 194. maddesi önemli düzenlemeler içermektedir.
Türk Borçlar Kanunu - Madde 349'a göre, aile konutu olarak kullanılan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmaksızın kira sözleşmesini feshedemez. Eşin rızasının alınması mümkün olmazsa veya eş haklı bir sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa, kiracı hâkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilir.
Türk Medenî Kanunu - Madde 194 ise, eşlerden birinin diğerinin açık rızası olmaksızın aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemeyeceğini, aile konutunu devredemeyeceğini veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamayacağını belirtmektedir. Rızayı sağlayamayan eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Bu bağlamda, yalnızca bir eşin imzasıyla düzenlenen bir tahliye taahhüdü, diğer eşin rızası olmadan geçerli olmayabilir. Dolayısıyla, kiralanan taşınmazın tahliyesi, yalnızca bir eşin imzasına dayanarak gerçekleştirilemez. Eşlerin birlikte rızası gerekmektedir.
Sonuç olarak, evli çiftten yalnızca birinin imzası ile düzenlenen tahliye taahhütnamesi, diğer eşin rızası olmadan geçerli sayılmayabilir ve bu durum, kiralanan taşınmazın tahliyesini etkileyebilir.
Kaynaklar:
- Türk Borçlar Kanunu, Madde 349
- Türk Medenî Kanunu, Madde 194
Önemli Uyarı ! Bilgilendirme
Sitemizde yayınlanan yazılar bilgilendirme amaçlı ve kişisel görüşlerdir. Öneri, tavsiye veya hukuki mütalaa değildir. Güncel mevzuat, bilimsel görüşler, yargı Kararları ve içtihatlar takip edilmelidir. Her durum ve olay kendine özgü durumlar ihtiva edebilir.

Comments